0
Leestijd: 2 minuten
Wat is natuur? “Natuur is de haas in het veld en de worm in de grond”, zegt de jager. "Maar niet de polder met zijn rechte sloten." Kun je natuur creëren? En zo ja, kun je de natuur haar gang laten gaan?
Disneyficering
In Nederland wordt de natuur door mensen vaak gezien als een plek voor verlichting en spiritualiteit. Als plek waar je een ‘oer gevoel’ kunt ervaren. De natuur in Nederland wordt door natuurorganisaties daarnaast gepromoot als ‘wilde natuur’. Zo wordt op de website van Staatsbosbeheer naar de Veluwe verwezen als 'het wilde hart van Nederland'.
Mensen komen graag een dagje naar die wilde natuur om te ontsnappen aan de drukte van hun dagelijks leven: 'Een dagje veluwe', noemen ze dat. Maar daarmee is de natuur eigenlijk een pretpark geworden, de natuur is 'gedisneyficeerd'.
Schattige vos
Gevolg van deze disneyficering is dat alles dat wordt geassocieerd met natuur een verheven status krijgt, terwijl de jager en de slager vertellen dat de gans en het wilde zwijn zorgen voor landbouwschade. De stedeling ziet alleen de schattige vos op de poster van de natuurorganisatie, maar de boer weet hoeveel overlast een vos kan veroorzaken.
Dit is een voorbeeld van het eerder aangehaalde bambisyndroom. Dat is samen met de disneyficering van natuur een gevolg van de manier waarop ‘de natuur’ wordt verkocht door natuurorganisaties. Klik op de video onder de tekst om te zien hoe dat gaat.
Natuurlijke vijanden
De realiteit is dat wild in Nederland ondanks de tegengeluiden gereguleerd moet worden. De natuurlijke vijanden van grote grazers, zoals de wolf en de lynx, zijn in Nederland namelijk (bijna) helemaal uitgeroeid. De jager neemt de rol van roofdier op zich.
Dus: kun je natuur creëeren? Nou, als de natuur al kan worden nagebootst, dan is de jager een essentieel onderdeel van die simulatie. “Eigenlijk wordt het ecosysteem zo heel goed in stand gehouden”, beaamt de slager.
Het zit in onze natuur