0

jager-vol2.png
Lijn 1-1
Lijn 1-2
Lijn 1-3
lijn 1-4
Lijn 2-1
Lijn 2-2
Lijn 2-3
Lijn 2-4
lijn 3-1
Lijn 3-2
42dsc-5888-empty-wit.png
jager-empty2png

Menu

Leestijd: 2 minuten

 

Bambisyndroom

 

Nederlanders lijden aan het 'Bambi-syndroom'. Deze anekdotische term refereert aan de kinderfilm Bambi om het huidige sentiment rondom de jacht weer te geven. Het jagen op megafauna, ook wel 'wild', wordt door veel mensen als bezwaarlijk gezien: zielig. 

 

Het doden van dieren staat mede om die reden ver van de moderne mens. Wilde dieren krijgen een antropomorfistische toewijzing: 'hoe kun je zo'n lief klein hertje nu neerschieten?'  Ondanks dat is de vleesconsumptie in Nederland nog nooit zo groot geweest als in de 21ste eeuw.

 

Vervreemding

 

Volgens jager Eduard zijn we volledig vervreemd van onze natuur. Door de komst van de bio-industrie, de massaproductie van vlees en het feit dat je een speklapje kant en klaar in de supermarkt koopt, is het besef dat men een dood dier aan het eten is grotendeels verloren gegaan. Voor dat lekkere stukje vlees heeft een dier moeten sterven, maar daar willen we niks van weten. 

 

Kwaliteit van leven

 

''Wil je liever een fazant zijn? Of een kip?" Vraagt Eduard retorisch. "Die fazant heeft tenminste nog een mooi en vrij leven gehad."

 

De kwaliteit van leven is voor een dier, gedood door lood, vele malen hoger dan voor een dier dat je in de supermarkt koopt. 

 

Overlast

 

Daarnaast is jagen voor veel bedrijven en ondernemers belangrijk. Ganzen zijn bijvoorbeeld een bron van overlast voor vliegtuigen. Rondom en in de zogenaamde schiphol zone leven en vliegen duizenden ganzen. Luchtvaarmaatschappijen hebben jaarlijks voor miljoenen euro's schade aan vliegtuigen door botsingen met deze vogels. 

 

Naast de problemen die Schiphol ervaart, hebben ook de boeren in de omgeving last van de dieren. Het gras op hun land, het voedsel voor hun vee, wordt niet meer gegeten als er ganzenpoep in zit. Daarnaast trappen de ganzen het gras plat waardoor het niet goed groeit en moeilijk te maaien valt. Het reguleren van de ganzenpopulatie is dus van groot belang. 

 

Beheer

 

Een van de manieren om dit te doen is het in grote getalen vergassen van de dieren. Deze wens van Schiphol werd eerst verboden maar is in 2018 alsnog goed gekeurd omdat de schade die de ganzen veroorzaken te groot is. Nadeel van deze methode is, behalve het dierenleed, dat de ganzen na vergassing ook niet meer eetbaar zijn. Dit is dus simpelweg het uitroeien van dieren zonder dat iemand daar achteraf nog wat mee kan.

 

Een andere manier van beheer is met behulp van de jacht. Naast dat dit een respectvollere manier is dan het op grote schaal vergassen van deze ganzen, hebben de ganzen ook nog een ander doel. Nagenoeg al het geschoten wild in Nederland gaat namelijk op voor consumptie. 

 

 

 

De Jager

Foto 1-1
Foto 1-2
Foto 1-3
Foto 1-4
Foto 2-1
Foto 2-2
Foto 2-3
foto 2-4
Foto 3-1
Foto 3-2
random_pic_natuurjpg copy (1)
GANSpng copy (1)