0

Achtergrond Hond

Menu

Framing

 

Een 'frame' kun je zien als een gecontrueerde werkelijkheid (Scheufele, 1999). De manier waarop Nederlanders over wilde dieren en natuur denken komt voort uit zo'n constructie. De communicatie en marketing van natuurorganisaties resulteert in een bijna religieuze status van natuur (Jansen, 2017). 

 

Wij stuitten tijdens ons onderzoek als gevolg van die verheven status van natuur op een antropomorfische verheerlijking van wilde dieren door de stedelijke Nederlander. Hierbij worden de praktische overwegingen bij het schieten van wild uit het oog verloren. Door dit sentiment verandert de jager in een boeman.

 

Tegengeluid

 

Voor dit frame van de jager als boeman willen we in dit interactieve verhaal een tegengeluid bieden. We proberen te bewijzen dat wildbeheer noodzakelijk is voor het behoud van 'wilde natuur' en het voorkomen van landbouwschade, dat het eten van wild een op z'n minst relatief diervriendelijke en duurzame manier van vleesconsumptie is, en dat de jager niet per definitie een moordlustige 'plezierdoder' is. 

 

Eigen frame

 

Bij ons, de makers, is het besef dat wij, net zo goed als Staatsbosbeheer of een andere natuurorganisatie, een werkelijkheid construeren aanwezig.

 

Bekijk daarom het hele fragment uit de VPRO serie 'Nederland van boven'. In dit fragment legt bioloog Frans Vera, een van de betrokkenen bij het natuurontwikkelingsproject van de Oostvaardersplassen, zijn visie uit in de video onderaan de tekst.

 

De keuzes die we hebben gemaakt tijdens het schrijven van de teksten, het maken van de film en het inrichten van de interactieve omgeving resulteren samen in ons eigen frame. Vind in dit verhaal dus geen absolute waarheid, slechts een andere kijk op de werkelijkheid.

 

 

Aron van Meurs & Koen Pronk

 

 

Dit interactieve verhaal is gemaakt in het kader van het bachelorvak Nieuws of Propaganda (2019).

 

Bronnen

 

Scheufele, D. A. (1999). Framing as a Theory of Media Effects. International Communication Association, 103–122.

 

Jansen, P. (2017, 14 juni). framing nature: Searching for (implicit) religious elements in the communication about nature.

 

 

Verantwoording

Terug naar 'Wilde Wereld' de film

Wat is natuur?

random_pic_natuurjpg copy (2)
GANSpng copy (2)